Večeras je zvanično završena još jedna sezona takmičenja iz fizike. Naši olimpijci su se vratili sa 50. Međunarodne olimpijade iz fizike koja je održana u Izraelu, dočekani od roditelja i prijatelja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Čestitamo na upješnom predstavljanju države. Ove godine na međunarodnim takmičenjima iz fizike osvojili smo ukupno 4 bronzane medalje te dvije pohvale.

Ovom prilikom zahvaljujemo se našim vrijednim članovima koji su volonterski radili na organizaciji takmičenja iz fizike, pripremali zadatke i pregledali radove. Bez njihovog entuzijazma takmičenja iz fizike ne bi bila moguća. Nadamo se da će Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku ponovo preuzeti pokroviteljstvo federalnih takmičenja iz fizike koje je 2015. godine ukinuto.

Zahvaljujemo se bivšim olimpijcima koji su učestvovali u pripremanju olimpijskog tima.

 

Ove godine nismo imali većih problema oko finansiranja odlaska na olimpijade jer smo imali kao rijetko do sada podršku Ministarstva za obrazovanje i nauku i mlade Kantona Sarajevo koje je sufinansiralo sa oko 80% ukupnih troškova učešća na obje olimpijade. Zahvaljujemo se ministrici Bogunić koja je prepoznala značaj ulaganja u mlade talente kao vid ulaganja u budućnost, i iskreno se nadamo da će ova podrška za naše aktivnosti biti nastavljena i u sljedećoj godini.
Zahvaljujemo se gospodinu Elmedinu Konakoviću, predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo, koji je još u fazi javne rasprave Nacrta Budžeta Kantona Sarajevo podržao prijedloge Društva fizičara u FBiH i Udruženja matematičara KS za uvrštavanje stavke u Budžet „Podrška talentima“. Zahvaljujemo se Općini Stari Grad Sarajevo i gospodinu načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji već drugu godinu zaredom podržava učešće olimpijskog tima na međunarodnoj olimpijadi iz fizike, te gospođi Almi Kurtović koja je donirala određena novčana sredstva za olimpijski tim.

Olimpijci odlaze na zasluženi odmor. Neki će nastaviti školovanje u BiH, a neki u inostranstvu. Nama je ostalo da već sada polahko planiramo šta za sljedeću sezonu takmičenja. U potrazi smo za novim olimpijcima. Za učenike koji žele da se bore za mjesto u olimpijskom timu savjetujemo da se prijave na Ljetni kamp fizike jer su kampovi fizike nezaobilazna priprema za takmičenja i olimpijade.

Ovom prilikom takođe želimo obavijestiti učenike i kolege nastavnike da trenutno radimo na uvođenju državnog takmičenja iz fizike za učenike devetih razreda. Planirali smo to i u ovoj godini, ali zbog nepredviđenih okolnosti morali smo odustati od te ideje. Ako sve bude po planu, prva bh. juniorska olimpijada iz fizike može se očekivati sljedeće godine. Ukoliko to bude moguće planiramo slati i ekipu na International Junior Science Olympiad (IJSO). Da bismo učestvovali 2020. godine na IJSO neophodno je da u decembru ove godine učestvujemo kao država posmatrač.

Za učenike srednjih škola sljedeće godine prvi put u grupi D na federalnom nivou ili ako to bude moguće na državnom takmičenju planiramo uvesti i eksperimentalni zadatak, što smatramo da će podići takmičenja iz fizike na daleko veći nivo jer su eksperimentalni zadaci nezaobilazni dio međunarodnih takmičenja iz fizike.

O svim ovim aktivnostima i promjenama oko propozicija takmičenja bit ćete upoznati na vrijeme.

Još jednom se zahvaljujemo svima vama koji pratite naš rad i podržavate naše aktivnosti.

000362315
Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
211
165
1724
3077
6825
362315

2024-07-15 20:45