Popularizacija nauke je veoma važna i članovi Društva fizičara u FBiH tome daju veliki značaj u svom radu.

Ovog ljeta realizujemo jedan takav projekt koji podrazumijeva studijsku posjetu Evropskom centru za nuklearna istraživanja - CERN u Ženevi. Grupa naših članova zajedno sa kolegicom Eminom Džaferović otputovali su jučer u CERN i tokom sljedećih nekoliko dana će imati priliku da slušaju predavanja, učestvuju u radionicama i da obilaze laboratorije.

Ovi vrijedni članovi koji su ujedno i studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu zajedno s asistenticom Eminom Džaferović vrijedno su radili u proteklom periodu na popularizaciji fizike i nauke općenito kroz video zapise na svom YT kanalu Enginist Show. Predlažemo da posjetite ovaj youtube kanal i da se uvjerite u njihov odličan rad.

Pomoć i podrška bez koje ova studijska posjeta ne bi bila moguća je došla kako od lokalne zajednice, institucija i uspješnih firmi, tako i od stranih agencija. Ovim putem se zahvaljujemo Predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS i ministrici Zineti Bogunić, Gradskoj upravi Visoko, gospodinu Fikretu Hodžiću, zatim bosanskohercegovačkim firmama IGMAN d.d. Konjic, EZEHA Economic d.o.o. Sarajevo, AM Pneumatik d.o.o. Tuzla, Grawe Osiguranje Sarajevo, Njemačkoj fondaciji SHL Schuler Helfen Leben i Asocijaciji frankofonih univerziteta AUF, bez čije velikodušne pomoći ova studijska posjeta ne bi bila moguća.

Po povratku će svi članovi CERN ekspedicije biti certifikovani treneri za provedbu MasterClassa, a koji će biti besplatni za sve koji budu željeli proširiti postojeća znanja iz fizike i nauke.

000362298
Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
194
165
1707
3060
6825
362298

2024-07-15 20:20