Ove sedmice održana je 51. Međunarodna olimpijada iz fizike. Organizator olimpijade je bila Litvanija. Učenici nisu putovali u državu domaćina nego su eksperimentalne i teorijske zadatke radili u prostorijama Richmond Park School na Ilidži.
 
Predstavnici Bosne i Hercegovine na 51. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike bili su Marko Vučić (Gimnazija "Banja Luka", Banja Luka, treći razred), Ismail Brkić (Behram-begova medresa, Tuzla, četvrti razred), Fatih Žgalj (Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo, treći razred), Dženan Midžić (Gimnazija "Bihać", Bihać, drugi razred) i Adin Frljak (Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo, drugi razred).
 
Postignuti su sljedeći rezultati:
  • Fatih Žgalj - bronzana medalja,
  • Marko Vučić - bronzana medalja,
  • Ismail Brkić - pohvala.
Čestitamo našim predstavnicima na uspjehu.
 
Voditelji ekipe bili su Benjamin Fetić i Admir Papić. Posmatrači zaduženi za tehničku realizaciju takmičenja bili su Farah Hesham Nafi i Davor Bokan.
 
Učešće bh. mladih fizičara na 51. Međunarodnoj olimpijadi finansijski su podržali Pedagoški zavod RS, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK, Pedagoški zavod USK, i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS. Posebno se želimo zahvaliti ministrici za odgoj i obrazovanje KS, gospođi Naidi Hota-Muminović koja je zaslužna jer je Vlada KS i nadležno ministarsvo pored troškova kotizacije za učenike iz KS pokrila i sve ostale materijalne troškove organizacije kao što su ishrana tokom priprema, kupovina web kamera za potrebe online takmičenja, ishrana cijele ekipe tokom boravka u internatu za vrijeme trajanja takmičarskog dijela olimpijade, troškovi uvoza eksperimentalne opreme na kojoj su učenici radili eksperimentalne zadatke i dr.
 
Zahvaljujemo se gospodinu Safetu Deliću i doc. dr. Zenanu Šabancu na pomoći oko uvoza eksperimentalne opreme koju su nam poslali organizatori iz Litvanije. Zahvaljujemo se gospodinu Herminu Kapetanoviću, direktoru Richmond Park School na Ilidži i ostalim usposlenicima škole na pomoći oko organizacije takmičenja.
 
 
000362337
Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
233
165
1746
3099
6825
362337

2024-07-15 21:41