Slika sa ljetnog kampa 2018. godine

 

Dragi učenici, mladi fizičari,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Novembarski kamp fizike, koji će se održati od 24. do 26. novembra 2018. godine u Sarajevu u organizaciji Društva fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine i domaćinstvo Richmond Park College Sarajevo i International Burch University.

Prijave i uplate sredstava za kamp trebate izvršiti najkasnije do 19.11.2018. godine, a prijave vršite ispunjavanjem formulara na: https://goo.gl/Gv9jtG

Kao i ranije, cijena kampa iznosi 50 KM, a za učenike koji dolaze izvan Sarajeva biti će obezbijeđen smještaj u internatu škole uz doplatu od 30 KM. Uz to, za učenike koji to žele organizatori će obezbijediti hranu uz doplatu od 30 KM. Plan predavanja, imena predavača, način uplate kotizacije te sve ostale detalje vezane za kamp možete naći na https://goo.gl/sn1vXN

Radujemo se Vašem dolasku na kamp!

 

Svečano otvoren Novembarski kamp fizike

Danas  je zvanično počeo Novembarski kamp fizike na kojem učestvuje preko 60 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine. U naredna tri dana učesnici kampa imat će priliku slušati određene oblasti fizike te učiti od najboljih mladih fizičara u Bosni i Hercegovini.

Opširnije...

Završen Susret fizičara Bosne i Hercegovine 2018

phyconba2018

U četvrtak i petak 25. i 26. oktobra 2018. godine održana je naučni skup u organizaciji Društva fizičara u FBiH na kojem je učestvovalo 58 fizičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Francuske.

Više o tome možete  pročitati na web stranici http://dfufbih.ba/susretfizicara/index.php/bs/

 

Nobelova nagrada za fiziku za 2018. godinu

Švedska kraljevska akademija nauka je odlučila da dodijeli Nobelovu nagradu za fiziku za 2018. godinu za inovativne izume u oblasti laserske fizike. Polovina nagrade dobio je Arthur Ashkin iz Bell laboratories, Holmdel, USA, a drugu polovinu nagrade dijele Gérard Mourou sa École Polytechnique, Palaiseau, France i University of Michigan, Ann Arbor, USA, i Donna Strickland sa University of Waterloo, Canada. Arthur Ashkin je dobio nagradu za optičke hvataljke i njihovu primjenu na biološke sisteme, a Gérard Mourou i Donna Strickland za njihov metod generisanja ultrakratkih optičkih pulseva velikog intenziteta.

Opširnije...